Vanliga frågor

Vanliga frågor & svar

Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna kring relining och våra andra tjänster. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.

Vad är relining?

Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar/avloppssystem. Relining innebär att rören rensas och infodras istället för att bytas ut. Metoden används för både rör inom byggnader och under mark.

Relining är billigare och enklare att genomföra än ett helt stambyte.

Hur länge håller er relining?

Det nytillverkade avloppssystemet blir skarvlöst och självbärande och med en förväntad livslängd på minst 50 år. Vi lämnar dessutom 5 års garanti på utförda entreprenader enligt gällande branschnormer.

Hur säkert är relining?

Reliningstekniken utvecklades under 1990-talet och är idag en beprövad och säker metod. Tekniken är accepterad av myndigheter, byggentreprenörer, privata och allmännyttiga fastighetsägare samt branschorganisationer.

Hur lång garanti ger ni på utfört arbete?

Vi lämnar 5 års garanti på utförda entreprenader enligt gällande branschnormer.

Hur fort kan rören användas efter relining?

Vid relining av grenledningar och vertikala stammar kan man normalt sett använda avloppsrören redan samma dag som reliningen är utförd.

Vad kostar relining?

Förutsättningarna mellan fastigheter skiljer sig vilket gör det svårt att sätta ett generellt pris. Det kan handla om rörens tjocklek och skick, om de är spolats rent nyligen, antal meter som skall relinas med mera. Kontakta oss gärna för en offert.

Kan jag själv se eller kontrollera i vilket skick mina rör är?

Ja, titta på de synliga rören, exempelvis i källaren. Finns det bruna prickar på rören är de sannolikt genomrostade. Tack vare den feta smutsen på insidan av röret rinner inte avloppsvatten genom hålen. Trycker man med en kniv så ser man snart hur dåliga rören är. Tyvärr är det dock så att även om röret verkar helt på den synliga delen kan det vara sönderrostat på andra ställen. Böjar är extra utsatta partier. Tänk också på ifall det har varit läckage tidigare, bör ni ta reda på orsaken. Och om ni tänker rengöra rören, tänk på att de avlagringar som finns i rören kan vara det enda som håller rören täta.

Blir det någon påverkan på bostaden?

Nej. Vi täcker in arbetsytor och demonterar och återmonterar wc-stolar och vattenlås samt arbetar från befintliga anslutningar.

Fungerar relining på alla storlekar av rör?

Ja, vi renoverar alla avloppsrör i fastigheter från 50 mm upp till 225 mm. Vi relinar även samlingsledningar, dvs. rören i källargolv. Förekommande dimensioner på samlingsledningar är oftast 110-150 mm och i en del fall upp till 225 mm.

Påverkas de befintliga rörens funktion i och med relining?

Vanligtvis är avloppsrör relinade med våra metoder betydligt tystare. Då det inre röret fungerar som ljuddämpare. Trots att rörens dimension minskar något ökas flödeskapaciteten jämfört med ett gammalt gjutjärnssystem i och med att det blir färre avlagringar. Avloppsrör är dessutom överdimensionerade vid tillverkning.

Hur fungerar relining om avloppsrören är i mycket dåligt skick?

Det beror på och därför filmar vi vanligtvis alla dag- eller spillvattenrör innan relining påbörjas, efter det avgörs om relining kan utföras just i era avloppsrör.

Vad händer om ett rör går sönder vid relining?

Det går inte sönder vid relining. Rensning kan orsaka att röret går sönder. I merparten av fallen är dock rören trasiga redan innan rensning.

Kontakt

Vill du veta mer? Låt oss kontakta dig!

Mitt namn är Anton Flyxén och jag hjälper våra nya kunder med frågor om våra tjänster. Hör gärna av dig till mig för mer information om relining eller om du önskar ett kostnadsförslag.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Anton Flyxén
Försäljning/Arbetsledning
0708-40 94 31
anton.flyxen@ercsystems.se

Till toppen